Όπως είναι σε όλους μας γνωστό, η βαρηκοία είναι μια συχνή πάθηση, η οποία ανάλογα με την ηλικία στην οποία εμφανιζεται. και την βαρύτητά της, γίνεται πολύ συχνά μια σοβαρή αναπηρία η οποία δημιουργεί προβλήματα στην επικοινωνία του ασθενούς αλλά και στην ανάπτυξη του λόγου.
Ιδιαίτερα στα παιδιά, η άρτια λειτουργία της ακοής συμβάλει καθοριστικά τόσο στην ανάπτυξη του λόγου όσο και στην ψυχονοητική εξέλιξή τους.
Συχνότητα:3 μέ 4 παιδιά στα χίλια γεννιούνται με πρόβλημα βαρηκοίας, ενώ ένα στα χίλια με πολύ μεγάλη βαρηκοϊα (κώφωση).
Αίτια
Υψηλό κίνδυνο εμφάνισης βαρηκοϊας αντιμετωπίζουν παιδιά με συγγενείς ανωμαλίες (περισσότερα
) ή σύνδρομα που συνοδεύονται απο βαρηκοϊα, τραυματισμούς κατά τον τοκετό, μητρική ερυθρά, πυρινικό ικτερό (πολύ υψηλό ίκτερο που χρειάζεται αφαιμαξομετάγγιση) μηνιγγίτιδα λήψη ωτοτοξικών φαρμάκων.Σ'αυτές τις περιπτώσεις ο Ωτορινολαρυγγολόγος Παίδων είναι ευαισθητοποιημένος και ξεκινά τον έλεγχο ακοής πολύ νωρίς.
Γονίδιο το αίτιο σε 30%;
Υπάρχουν όμως πολλές περιπτώσεις που δεν υπάρχει κανένας απο τους παραπάνω λόγους, ούτε ιστορικό βαρηκοϊας στην οικογένεια και όμως τα νεογνά γεννιούνται με βαρηκοϊα μονόπλευρη ή αμφίπλευρη.
Με τη βοήθεια της γενετικής βρέθηκε ότι πρόκειται για μεταλάξεις σε 3 γονίδια συνδετίνης, που θεωρούνται υπεύθυνα για την εμφάνιση κάποιων μορφών συγγενούς νευροαισθητηρίου βαρηκοϊας.
Οταν και οι δυο γονείς είναι φορείς της μετάλαξης 35 del G Conexin 26 (γονείς σημειωτέον με άριστη ακοή), έχουν 25% πιθανότητα να αποκτήσουν βαρήκοα παιδιά.
Και οι πιθανότητες είναι αρκετά υψηλές, αν αναλογιστεί κάποιος οτι ένας στους 28 Ελληνες, είναι φορέας αυτού του μεταλλαγμένου γονιδίου.
ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΝΕΟΓΝΩΝ ΒΡΕΦΩΝ ΠΑΙΔΩΝ
Παρ' ότι ήταν γνωστή η αναγκαιότητα της πρώιμης διάγνωσης μέχρι πρόσφατα εντοπιζόταν σε παιδιά ηλικίας περίπου 2½ -3 ετών.
Ύποπτο για βαρηκοία είναι το νεογνο από 0 εώς 6 μηνών που δεν εμφανίζει τα εξής τρία αντανακλαστικά:
1) Το ωτοβλεφαρικό αντανακλαστικό που εκδηλώνεται με το κλείσιμο των βλεφάρων ή το σφύξιμο αυτών όταν εκλυθεί ένα ηχητικό ερέθισμα περίπου 100dB.
2) To αντανακλαστικό του Moro, που εκδηλώνεται με αναπήδηση όλου του σώματος ή άνοιγμα των χεριών και έκταση των ποδιών σε ένα έντονο ηχητικό ερέθισμα.
3) Η αφύπνιση του νεογνού σε έναν ήχο 70-80 dB.
Από 6 μηνών εώς 2 ετών
αν δε στρίβει το κεφάλι του στο χτύπημα ενός κουταλιού στο φλυτζάνι, στο χτύπημα μιας κουδουνίστρας (χωρίς βέβαια να μας βλέπει).
Αν δεν ενθουσιάζεται με παιχνίδια που κάνουν θόρυβο
Αν συνηθισμένοι θόρυβοι όπως η ξαφνική μουσική ή το γάυγισμα του σκύλου δεν το αποσπούν από το παιχνίδι.
Αν μετά τον 12ο μήνα δεν αντιδρά όταν φωνάζουν το όνομα του και δεν προσπαθεί να μιμηθεί ήχους.
Αν μετά τους 18 μήνες δεν έχει ενεργό λεξιλόγιο περίπου 30 λέξεων που να εμπλουτίζεται συνεχώς.
Μετα το 2ο έτος αν δεν σχηματίζει προτάσεις, τουλαχιστον 2-3 λέξεων.
Δυστυχώς όμως, καμία από τις μεθόδους αυτές δεν παρέχει ποσοτικές εκτιμήσεις και θεωρούνται επισφαλείς ειδικά όταν εκτελούνται από τους γονείς ή γιατρούς χωρις εμπειρία στην παιδοακοολογία.
Σήμερα με την εξέλιξη της τεχνολογίας των Η/Υ και τις συγχρονες εργαστηριακές και αντικειμενικές μεθόδους, μπορούμε να έχουμε άριστα διαγνωστικά και συνεπώς θεραπευτικά αποτελέσματα, σε διαταραχές ακοής σε όλα τα στάδια(νεογνά-βρέφη-παιδιά), ακόμα και χωρίς τη συνεργασία τους.