Ωτοακουστικές εκπομπές (OAEs)  
(Για τον έλεγχο της κοχλιακής λειτουργίας.)

aabr

Πρόκειται για μια απλή, ακίνδυνη, σύντομη και χαμηλου κόστους εξέταση, που γίνεται από τις πρώτες 2-3 ημέρες της γέννησης, οπότε τα νεογνά κοιμούνται κατά το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας και δεν καταλαβαίνουν ότι εξετάζονται.Κατά την εκτέλεση μεταδίδονται στο νεογνό συνεχείς ρυθμικοί ήχοι πολύ χαμηλής έντασης, που δεν ξυπνούν το νεογνό και η καταγραφή της ηχητικής απαντησης του αυτιού, γίνεται μέσω ειδικής συσκευής συνδεδεμένη με υπολογιστή. Η εξεταση είναι ενδεικτική φυσιολογικής ακοής σε ποσοστό μεγαλυτερο του 98%.


 

 

aabr

 

Αν έχουμε παθολογικό αποτέλεσμα ή νεογνά υψηλού κινδύνου κάνουμε την εξέταση των αυτόματων ακουστικων προκλητών δυναμικών εγκεφαλικού στελέχους (AABR). 

 

Είναι και αυτή απλή ακίνδυνη και σύντομη εξέταση. Τοποθετούνται σε συγκεκριμενα σημεία του κρανίου ειδικά ηλεκτρόδια ή μια ειδική κάσκα στο αυτί οπου μεταδίδονται ήχοι χαμηλής έντασης και μπορούμε να εντοπίσουμε κεντρικότερη βλάβη στο ακουστικό νεύρο.
Μπορεί να πραγματοποιηθεί σε νεογνά περίπου 2-3 μηνών διότι προυποθέτει πλήρη ηρεμία (ύπνο).


ΑΒR Ακουστικά προκλητά δυναμικά εγκεφαλικού στελέχους (Auditory Brainstern Response)
Είναι μέθοδος για τον αντικειμενικό προσδιορισμό της ακοής σε νεογνά, βρέφη αλλά και μεγαλύτερα παιδιά. Η εξέταση διαρκεί περίπου 45 λεπτά. Γίνεται συνήθως μετά τον 4-5 μήνα και για το λόγο αυτό χορηγούμε χλωράλη (ένα σιρόπι για να κοιμηθεί πιο βαθιά το παιδί).

normal-abr 

Ακοομετρία ελευθέρου πεδίου
Εφαρμόζεται σε παιδιά από 6 μηνών εως 2 ετών. Το παιδί κάθεται στην αγκαλιά της μητέρας του και του χορηγούνται ήχοι διαφόρων εντάσεων και συχνοτήτων από ειδική συσκευή. Το παιδί «οφείλει» να γυρίζει προς το μέρος από το οποίο προέρχεται ο κάθε ήχος. Η εξέταση αυτή προυποθέτει μεγάλη εμπειρία από τον εξεταστή. 


Παιγνιοακοομετρία
Για παιδιά 2-6 ετών. Δίνονται οπτικά ερεθίσματα στο παιδί και του ζητάται όταν ακουει ένα συγκεκριμένο ήχο να πατήσει ένα κουμπακι με το οποιο θα μπαίνει για παραδειγμα ένα παιδακι σε ένα τραινάκι.


paignioakoometriaΦωνητική ακοομετρία

Για παιδια 2-6. Το παιδί φορά ακουστικά και ακούει λέξεις ηχογραφημένες από ειδικη συσκευή σε συγκεκριμένη ενταση. Για παράδειγμα μια φωνη στα 60dB του ζητά να δείξει το παγωτό κατόπιν η ένταση μειώνεται και μια άλλη φωνή στα 50 dB του ζητά να δείξει την μπάλα. Αν το παιδί ακούει μεχρι τα 20 dB και δείχνει τα αντικέιμενα σημαίνει ότι δεν έχει πρόβλημα.

 

Τονικό ακοόγραμμα
Για παιδιά άνω των 6 ετών. Εξετάζεται με το ακοόγραμμα ενηλίκων. Το παιδί φορά ακουστικά, του δίνονται κάποιοι ήχοι και εκείνο είτε πατά ένα κουμπάκι είτε απαντά αν ακούει ή όχι και από ποιο αυτί.
Μπορούν να γίνουν συμπληρωματικά και κάποια άλλα test σε συνδυασμό με τα προηγούμενα, ανεξαρτήτως ηλικίας.


timpanometria

Τυμπανομετρία
Εξετάζει την κατάσταση του τυμπάνου και του μέσου ωτός (κυρίως για αποκλεισμότης εκκριτικής ωτίτιδας η οποία αποτελεί τη συνηθέστερη αιτία βαρηκοίας σε παιδιά).

 

 

Προσδιορισμός ηχητικών αντανακλαστικών. (Αδρή εκτίμηση της βαρηκοιας).